Enorme puzzel in dichtbebouwd gebied

Enorme puzzel in dichtbebouwd gebied

Ook energie heeft ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk, betoogt Katelien van den Berge. Het maakt daarbij wel uit over welke omgeving het gaat. “Er is een verschil met ruimteclaim in de dichtbebouwde en minder dichtbebouwde gebieden. Bij het laatste is het niet zo spannend. Daar is vooral genoeg elektriciteitscapaciteit nodig, wat effect heeft op het ruimtegebruik bij de opwek en opslag. Opwek kan centraal een grotere claim met zich meebrengen, maar decentrale opwek is veel aantrekkelijker voor kleingebruik, en daar is dan ook genoeg ruimte voor. Voor de dichtbebouwde gebieden is het een heel ander verhaal. Daar is de ruimteclaim groot, ondergronds en bovengronds, wat een enorme puzzel met zich meebrengt. Elektrificatie kan tot op zekere hoogte een oplossing bieden, maar kan niet de volledige energietransitie in de bebouwde omgeving voorzien.”

Katelien van den Berge (Programmamanager CWA bij Gemeente Rotterdam) is op 27 februari 2024 panellid tijdens het Seminar MCD. Ze bespreekt het thema energie in haar keynote en tijdens het panelgesprek.

Verder lezen

‘De ruimte voor mobiliteit wordt fors onderschat’

‘De ruimte voor mobiliteit wordt fors onderschat’

(Fotobron header: Patrick Kenawy)

“Vaak wordt onderschat hoeveel ruimte nodig is om mobiliteit te faciliteren. Een ruwe schatting is al tussen de 15 en 20 vierkante meter voor mobiliteit – per woning. Dat betekent dat je, als je duizend woningen wilt realiseren, je ook tussen de 15.000 en 20.000 vierkante meter mobiliteitsbehoefte zult zien van de bewoners. Die ruimte moet je kunnen vinden, en kunnen betalen", zo zegt Giuliano Mingardo (Onderzoeker Stedelijke mobiliteit bij het Erasmus Centre for Urban, Port and Transport Economcis).

Verder lezen

Altijd iets te doen in de stad

Altijd iets te doen in de stad

Nick Juffermans, Projectleider en Strategisch Adviseur bij Goudappel, ziet dat we veel verwachten van onze omgeving. “We verwachten dat er in de stad altijd iets te doen is: van het trouwen op het stadhuis tot het doen van kerstinkopen. Onze openbare ruimte moet er schoon en onderhouden uitzien. Logistiek gaat in deze context over de bevoorrading van de stad. En deze bevoorrading, van zowel goederen als diensten, is essentieel voor het functioneren van een stad en alle activiteiten die wij hier als mensen willen ontplooien. Neem bijvoorbeeld het inzamelen van afval. Dit vraagt om ruimte voor ondergrondse ophaalcontainers of verzamelplaatsen van minicontainers in de openbare ruimte, inclusief plaats voor het opstellen van het afvalinzamelingsvoertuig, meerdere keren per maand. Inzamelen bij de bron (Het Nieuwe Inzamelen) verhoogt het aantal inzamelmomenten, omdat nu naast GFT, ook PMD, Papier, Glas, Textiel apart worden ingezameld.”

Nick Juffermans is op 27 februari 2024 panellid tijdens het Seminar MCD. Hij bespreekt het thema logistiek in zijn keynote en tijdens het panelgesprek.

Verder lezen

Thema Seminar MCD 2024: Opgeruimd staat netjes

Thema Seminar MCD 2024: Opgeruimd staat netjes

De claims op onze collectieve ruimte komen uit verschillende domeinen en de druk op onze openbare ruimte neemt toe. We willen met steeds meer mensen op een klein oppervlak leven en op sommige plaatsen is er geen plek meer voor consensus. Er moeten keuzes worden gemaakt: we moeten opruimen. Maar hoe verdeel je de ruimte en welke claims hebben prioriteit? En in hoeverre is er synergie of mogelijkheid voor nuance en differentiatie?

Verder lezen

Terugblik vierde seminar MCD over mobiliteitshubs

Terugblik vierde seminar MCD over mobiliteitshubs

In het Erasmus Paviljoen vond 14 februari het vierde seminar MCD plaats. In dit mini-congres over mobiliteitshubs, georganiseerd door de opleiding MCD van de Erasmus Universiteit en Acquire, zoomden we in op de businesscase van een mobiliteitshub.

Verder lezen

  • 1
  • 2
  • 3
  • Pagina 1 van 3
Terug naar boven