Op 14 februari zoomen we in op de businesscase van hubs. Een relevant vraagstuk voor een ieder die zich buigt over inbreiding, binnenstedelijke ontwikkelingen, herontwikkeling van terreinen en gebouwen, het opnieuw inrichten van straten, pleinen en steden. Wie is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, het gebruik en onderhoud?

We moeten nog veel leren
De mobiliteitshub is voor veel projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en mobiliteitsexperts hét antwoord op vrijwel alle stedelijke opgaven van vandaag en morgen. Maar is die gedachte eigenlijk wel terecht? In de zoektocht naar de mobiliteitshub moeten nog heel wat puzzelstukjes gelegd worden. Tijdens het Seminar MCD op de Erasmus Universiteit in Rotterdam werd de mobiliteitshub vanuit verschillende invalshoeken belicht. Belangrijkste conclusie: We moeten nog veel leren om van de mobiliteitshub een succes te maken.

Strooiscooters
Felyx, Go Sharing en Check. Deze bedrijven bieden elektrische deelscooters aan door heel Nederland. Je kunt ze overal vandaan halen, en ook overal weer parkeren. Dat is ideaal, maar het wordt niet door iedereen even netjes gedaan. Af en toe belanden er namelijk heel wat scooters op vreemde plekken.

Fascinatie voor complexe puzzels
“We zagen steeds meer vragen die raakvlak hebben met energie én ruimte”, vertelt Boris Hocks van Generation Energy. “Daarom zijn we vijf jaar geleden met Generation Energy begonnen, als spin-off van PosadMaxwan. Ik richt me op de ruimtelijke kant van de energietransitie. Welke ruimtelijke kansen en uitdagingen zijn er voor de energietransitie in Nederland?”

Onderzoek naar de mobiliteitsbehoefte
Veel Nederlandse gemeenten hebben een woningbouwopgave. Tegelijkertijd is er een mobiliteitsopgave. AM doet onderzoek naar de mobiliteitsbehoefte van de toekomstige bewoners in gebiedsontwikkelingen. Bij dit interdisciplinaire onderzoek wordt gekeken naar drie belangrijke factoren voor de mogelijkheden van duurzame mobiliteit in gebiedsontwikkeling.